FÖRFATTARSKAP


Biografin om drottning Katarina Jagellonica ges ut i Litauen
2018 debuterade Eva Mattsson som författare med boken Furstinnan – en biografi om drottning Katarina Jagellonica. I februari släpptes den även på litauiska genom förlaget Obuolys under den stora bokmässan i Vilnius.
– Jag känner mig glad och hedrad över att boken ges ut i Litauen och att den fått stort genomslag säger Eva och fortsätter, -det finns ett mycket stort intresse för Katarina Jagellonica i Litauen och Polen eftersom hon växte upp där. Det var också i Vilnius som Katarina gifte sig 1562 med vasasonen hertig Johan av Finland så det är ju extra kul.
Fakta: Eva Mattsson är författare, konsthistoriker och kulturproducet. 2018 publicerade hon boken Furstinnan – en biografi om drottning Katarina Jagellonica på eget förlag Bring to Life. 2021 utkom hon med boken Vasarna i Vadstena  på samma förlag och 2023 gav hon ut biografin om Katarina Jagellonica även i storpocketformt med ny framsida och formgivning.

Kort om Furstinnan – en biografi om drottning Katarina Jagellonica

Biografin är den första som skrivits om drottningen. I den skildras för första gången Katarinas fascinerande liv, hennes verk och hur hon förändrade Sverige. Via hennes morsarv från 1400-talets Italien, följer vi hennes uppväxt i Polen, Litauen och vidare till Norden. Under resan möter vi Katarinas släktingar som lever ett lyxigt liv, men i en tillvaro lika hård som stenen som omger dem.

Kort om Vasarna i Vadstena

1521 utses Gustav Eriksson till Sveriges riksföreståndare i Vadstena. Som ung 25-åring får han uppdraget att leda upproret mot unionskungen Kristian II – och vinner mot alla odds. Det blir början på den långvarig dynasti som upphör först 1654 då drottning Kristina abdikerar. Vadstena är en av Sveriges rikaste städer under 1400–1600-talen och en central plats för regenternas maktutövning. Eva Mattsson berättar fängslande om dynastin, personerna och händelseförloppen. Med avstamp i Vadstena beskriver hon de historiska sammanhangen och ger nya perspektiv. Välkommen på en spännande resa in i Vasarnas värld!

Eva Mattsson ger ut sina böcker på eget förlag Bring to Life. Hon har genom åren även skrivit många manus till föreställningar och historiska dramatiseringar. Exempel är hennes föreställningar om Katarina Jagellonica som lockat stor publik. 2012 uppförde hon  föreställningen Såsom stenen bär liv (Vadstena slott), 2014 Fjärilen och kronan (Uppsala slott) och 2015 Ingen utom döden (Stockholms slott).

Böckerna finns att köpa i bokhandeln/nätbokhandel. Vill du köpa flera böcker eller ett signerat exemplar var vänlig maila eva@bringtolife.se

Några recensioner och artiklar som publicerats om FURSTINNAN:

Recension av Sonia Engström

Artikel i Corren

Recension Corren

Växjöbladet Kronobergaren recension

 

Copyright © Dandelion by Pexeto