AKTUELLT – Biografin om Katarina Jagellonica ges ut i Litauen


2018 debuterade Eva Mattsson som författare med boken Furstinnan – en biografi om drottning Katarina Jagellonica. Nu finns den också på litauiska genom förlaget Obuolys i Vilnius. 
 
– Jag känner mig glad och hedrad över att boken ges ut i Litauen och att den fått så stort genomslag säger Eva och fortsätter,
– Det finns ett mycket stort intresse för Katarina Jagellonica i Litauen och Polen eftersom hon växte upp där. Det var också i Vilnius som Katarina gifte sig 1562 med vasasonen hertig Johan av Finland så det är ju extra kul.
 
Fakta: Eva Mattsson är författare, konsthistoriker och kulturproducet. 2018 publicerade hon boken Furstinnan – en biografi om drottning Katarina Jagellonica på eget förlag Bring to Life. 2021 utkom hon med boken Vasarna i Vadstena  på samma förlag och 2023 gav hon ut biografin om Katarina Jagellonica även i storpocketformt.
 

Furstinnan – en biografi om Katarina Jagellonica gavs ut i ny utgåva 27 september 2023.

Biografin om Katarina Jagellonicas liv har sålts i många exemplar och ges nu ut i ny utgåva. Boken är en bearbetning av den första, har en ny framsida och ett mindre format. Boken släpps i samband med kammarspelet ISABELLA i Strängnäs 27/9, se nedan. 

Kammarspelet ISABELLA visas i Strängnäs 27/9

Efter de omtyckta föreställningarna om Katarina Jagellonica i Stockholm, Uppsala och Vadstena ger Eva Mattsson åter en monolog som drottningen. Denna gång är det Gustav Vasa föreningen i Strängnäs som arrangerar kammarspelet i samarbete med Polska institutet i Stockholm. Föreställningen äger rum den 27 september kl. 18.30 i Multeum och är ett arrangemang inom ramen för Strängnäs 500-års firande. Se vidare:

https://www.strangnas.se/arkiv/evenemangsguiden/evenemang/2023-06-14-isabella-ett-kammarspel

Möt Eva Mattsson i P3 Historia:

Avsnittet Katarina Jagellonica – Vasadrottningen i nöd och lust

https://sverigesradio.se/avsnitt/1506711

Avsnittet Johan III – krig, intriger och en mördad bror

https://sverigesradio.se/topsy/ljudfil/srse/7180921.mp3

Avsnittet Heliga Birgitta – Medeltida maktspelerska

https://sverigesradio.se/avsnitt/1450381

Evas allmänna vandringar i Vadstena 2023

https://bringtolife.se/vandringar-2/

 

Copyright © Dandelion by Pexeto