KATARINA JAGELLONICA


FYRA UNIKA MONOLOGER OM EN DROTTNING

2012 och 2013 visade Eva föreställningen ”Såsom stenen bär liv” på Vadstena slott, 2013 ”Fjärilen och Kronan” på Uppsala slott, 2014 ”Ingen utom Döden,” på Livrustkammaren i Stockholm och 2023 ”ISABELLA” på Kulturhuset Multeum i Strängnäs.

Formen som hon utvecklat utgår från att skildra den enskilda människan, hennes upplevelser och omgivning med syfte att skapa närvaro. En lång process som kräver insamling och inläsning av skriftligt material, analys av spår i monument och föremål, studier av porträtt och kläder samt besök på platser där personen verkat för att fånga in dess ”själ”. Ju längre vi färdas tillbaka i tiden, desto färre är spåren. Fragmenten och reflektionerna utvecklas och sätts ihop till en kedja – ett sammanhang – en berättelse.

Gestaltningens ingredienser är det autentiska rummet, berättelsen, rekvisita, text, bild och ljud. Berättaren är den historiska personen. Bild och rekvisita visar och representerar arkitektur och attribut som personen omger sig med.

I föreställningarna får publiken följa Katarina som omyndig kvinna, mor och drottning. Genom hennes ögon ges inblick i Vasadynastin, makten och tiden samt en prinsessas livsvillkor.  Monologerna skildrar de dramatiska händelser som utspelats på platsen. Eva blandar återberättande, som Katarina, med bildprojektioner och ljudupptagningar  – En resa i tid och rum, ”på riktigt”. I uppsättningen bär hon Katarinas dräkt, en replika med
2 100 handbroderade pärlor.

Copyright © Dandelion by Pexeto