DET OKÄNDA KRIGSMANSHUSET


Porträttfoto: Gabriella Eriksson

OBS! Vandringen är flyttad till våren 2018.

En vandring med den kända historikern och författaren Erik Petersson. Under våren 2018 utkommer författaren med en bok om Vadstena Krigsmanshus och i samband med det kommer vandringen att arrangeras. Erik Petersson har tidigare utkommit med ett antal biografier, bland annat ”Den skoningslöse” om Karl IX, ”Maktspelerskan” om drottning Kristina och ”Furste av Norden” om Kristian Tyrann.

Under det 30-åriga kriget kämpade hundratusentals svenska män långt hemifrån på obekant mark. Flertalet dog, men många kom också tillbaka sargade av kriget. Under början av 1600-talet kom därför frågan upp vad man borde göra med de sårade soldater som återvände. Gustav II Adolf fick idén om att använda de gamla klosterbyggnaderna i Vadstena till ett krigsmanshus, men det dröjde tills han hade stupat innan drottning Kristinas förmyndarregering förverkligade planerna.

Under den här vandringen kommer vi att få ta del av en unik institution som skapades av den svenska militärstaten – Krigsmanshuset i Vadstena – som var till för att försörja de soldater som genom sin krigstjänst mist förmågan att arbeta. I Krigsmanshuset fick de bo tillsammans med sina familjer.

Vandringen handlar om Krigsmanshuset och om hur kriget påverkade Sverige och människorna som tvingades offra mycket för att landet skulle bli en stormakt – ett dolt kapitel i Sveriges historia.

Varmt Välkomna!

Visningarna sker i samarbete med Folkuniversitetet.

folkuniversitetet 2

Copyright © Dandelion by Pexeto