FÖRFATTARSKAP


I april 2018 debuterade Eva Mattsson som författare med;

FURSTINNAN – Den första biografin om drottning Katarina Jagellonicas fascinerande liv.

Biografin finns att köpa i vilken vanlig bokhandel eller nätbokhandel du vill. Finns den inte så kan alla bokhandlare beställa den.

När Katarina gifter sig med den 11 år yngre prinsen från Sverige kan hon inte ana konsekvenserna. Hon är prinsessa i det polsk-litauiska samväldet och Johan hertig av Finland. Det är krig och allianser behöver ingås.

Via 1400-talets Italien följer vi Katarina Jagellonica i Polen, Litauen, Finland och vidare till Sverige. Under resan möter vi hennes släktingar som lever ett lyxigt liv med vattenkranar av guld, men i en tillvaro hård som stenen som omger dem. När hon blir drottning av Sverige lanseras kontinentens moderna trender. Ny arkitektur införs och italienska rätter lagas i grytorna. Men Katarina har ett vida större inflytande – hon är axeln kring vilken politiken och religionen i Nordeuropa kretsar.

Eva Mattsson är konsthistoriker, kulturproducent och en omtyckt berättare. Hennes föreställningar om Katarina Jagellonica på Vadstena, Uppsala och Stockholms slott har lockat stor publik.

Våren och sommaren medverkar Eva i Furstinnan och författaren, se nedan direktlänk:

Furstinnan och författaren

 

 

 

Copyright © Dandelion by Pexeto